„Varjatud linnad. Fantaasia-arhitektuur utoopia ja düstoopia piiril“ Loeng arhitektuurist ja koomiksikunstist

 

Neljapäeval 8. oktoobril kell 18 peab kirjanik Benoît Peeters videosilla vahendusel loengu arhitektuurist graafilistes romaanides: „Varjatud linnad. Fantaasia-arhitektuur utoopia ja düstoopia piiril“.

Loeng kaasneb näitusega „Urbatekt varjatud maailmas. François Schuiteni ja Benoît Peetersi arhitektuurikoomiksid“ ja toimub veebis ning muuseumi loengusaalis. Loengule järgneb vestlusring kirjanikuga ja ta vastab huviliste küsimustele. NB! Loeng on inglise keeles.

Belgia-Prantsuse koomiksiklassikute loomingus kohtuvad koomiksikunst ja arhitektuurne graafika. Legendaarse graafiliste romaanide sarja „Varjatud linnad“ („Les Cités obscures“) sündmused toimuvad sageli retrofuturistlikus, meie maailmaga sarnanevas paralleelmaailmas, mille keskmes on fantastilised linnad ja ehitised. Need on mõjutatud Victor Horta, Étienne-Louis Boullée, Le Corbusier ja futuristi Antonio Sant´Elia nägemustest tulevikulinnadest. Poolel teel utoopia ja düstoopia vahel mängivad Varjatud linnad kujutlusvõimega selle üle, milline võiks olla linnade lõplik kuju täna ja tulevikus.

Kirjanik ja kriitik Benoît Peeters on sündinud 1956. aastal Pariisis. Ta on õppinud Sorbonne’i Ülikoolis filosoofiat ja kaitsnud magistrikraadi Roland Barthes’i juhendamisel. 1976. aastal avaldas Peeters oma esimese romaani „Omnibus“. Sellest alates on ta avaldanud üle 60 publikatsiooni. Graafiliste romaanide sarja „Varjatud linnad“ („Les Cités obscures“) hakkas ta looma koos lapsepõlvesõbra kunstnik François Schuiteniga 1980. aastatel. Koomiksikunstnik Hergé uurijana on tal ilmunud uurimuslikke raamatuid, nagu „Le monde d’Hergé“ („Hergé maailm“) ja „Hergé, fils de Tintin“ („Hergé, Tintini poeg“). 2012. aastal avaldas Peeters filosoof Jacques Derrida biograafia, mis on nüüdseks tõlgitud kümnesse keelde. Peeters on Suurbritannias Lancasteri Ülikoolis koomiksikunsti ja graafilise ilukirjanduse külalisprofessor.

Loeng toimub 8. oktoobril kell 18 Rotermanni soolalaos videosilla vahendusel ning seda näeb ka üle veebi.

https://zoom.us/j/98894791961?pwd=V0owMUVoQm1HaTNaNFd5WTM4K1pqdz09

Meeting ID: 988 9479 1961

Salasõna: 37aKBs

Sissepääs tasuta.

Toetaja: Prantsuse Instituut Eestis

Keel: inglise keel

Näitus „Urbatekt varjatud maailmas. François Schuiteni ja Benoît Peetersi arhitektuurikoomiksid“ on avatud Eesti Arhitektuurimuuseumis 8. novembrini 2020.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo