„Betoonist võlutud“ töötuba

Kadrioru staadioni tribüün, arhitekt Elmar Lohk, konstruktor August Komendant, 1936-1938. Foto Martin Siplane 2019, Eesti Arhitektuurimuuseum

Töötuba „BETOONIST VÕLUTUD“
30.10.2020 kell 15-18

Jaanuarist juulini publikut võlunud näituse „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ publikuprogrammi osana välja kuulutatud töötoad toimuvad oktoobris. Koostöös Tallinna Tehnikakõrgkooli (TTK) ja Eesti Betooniühinguga saavad huvilised tutvuda ühe kõige levinuma moodsa ehitusmaterjali – betooniga. Osalema on oodatud kõik, kes soovivad meid ümbritseva keskkonna olemuse kohta rohkem teada saada.
Ürituse eesmärk on näidata, et betoonil on palju erinevaid varjundeid ning see ei ole külm ja igav materjal. Rühmatööna valmistatakse TTK katsetuste laboris betoonist katsekehad, mis hiljem survepressi all purustatakse. Betooni kivinemise ajal vaadeldakse kaasaegseid ehitusinfo mudeleid virtuaalreaalsuse laboris ning kuulatakse lühiloengut sellest, miks ja kuidas konstruktsioonid purunevad.

Töötoa kogukestus: 3 tundi.
Osalemise tasu on 15,50 €, see sisaldab materjalide kulu, kohvipausi suupistega ning üjekordset piletit Eesti Arhitektuurimuuseumi näitustele.
Pilet SIIT
Kohtade arv on piiratud.
Toimumise aeg: 16.10 ja 30.10.2020 kell 15.00.
Töötoad toimuvad TTK Ehitusinstituudis, Pärnu mnt 62, 10135 Tallinn

Töötubasid viivad läbi Eesti Betooniühingu juhatuse liige Kalev Ramjalg ja TTK professor Martti Kiisa.

Ajakava ja tegevused:

1. 15.00-16.00
Betoonist katsekehade valmistamine katsetuste laboris (1 tund).
Valmistame rühmatööna mõned väiksemad betoonist elemendid. Seejuures teeme asju nii õigesti kui ka teadlikult natuke valesti, et näha hiljem oma tegevuse tagajärgi.

2. 16.00-16.30
Ehitusinfo mudelite vaatlemine virtuaalreaalsuse laboris (30 min).
Kuna betoon vajab kivinemiseks natuke aega, siis sisustame selle aja virtuaalreaalsuses. Vaatleme stereoskoopiliselt seda, kuidas planeeritakse silda enne selle ehitamist. Teeme seda läbi ehitusinfo mudeli, mis on tänapäeval üks kõige innovaatilisemaid ehitusvaldkonna arenguid.

3. 16.30 Kohvipaus

4. 16.45-17.15
Lühiloeng teemal „Miks ja kuidas purunevad ehituskonstruktsioonid“ (30 min).
Alustuseks räägime sellest, mis on betooni eelised ja puudused. Samuti sellest, mida on betoonist tehtud minevikus, tehakse praegu ning milline on tulevik. Loengu käigus otsitakse „punast joont“, mille ületamisel konstruktsioon puruneb ning võib tekkida varing. Kuna betoon on üks kõige populaarsemaid ehitusmaterjale, siis tuleb ohutuse tagamiseks tunda selle hingeelu kõige otsesemas mõttes. Ning lõpuks selgub (võibolla) ootamatult, et betoonil ja inimesel on väga palju ühist – näiteks on mõlemal oma tugevused ja nõrkused ning mõlemad võivad mitte andestada, kui temaga halvasti käitutakse.

5. 17.15-18.15
Kivinenud katsekehade purustamine katsetuste laboris (1 tund).
Kõige lõpuks purustame oma betoonist katsekehad ning veendume selles, et kui asju õigesti teha, siis on lõpptulemus märkimisväärselt efektiivsem ja ressursse ning keskkonda säästvam.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo