Avatud Majad 57: Harju KEKi peahoone ja Keila kool

Avatud majade sari külastab seekord kaht Keila olulist ehitist.
1980. aastate kolhoosiarhitektuuri huvitavamate näidete hulka kuuluv Harju KEK elab oma viimaseid päevi. 1956. aastal loodud Harju KEK ehk Kolhooside Ehituskontor alustas 1979. aastal uue keskuse kavandamist. Lisaks tehnotalituste hoonele pidid ehituse teises järgus lisanduma söökla (valmis 1988) ja KEKi töötajatele mõeldud suurejooneline ravi-, kultuuri- ja spordikompleks (jäi välja ehitamata). EKE Projektis arhitektide Ain Padriku ja Rein Tominga kavandatud konstruktivistlikus laadis tehnotalituste hoone (sisearhitekt Rein Laur) valmis 1985. aastal ja nimetati aasta parimaks ehitiseks. „Hoonel pole lõplikku suurust, vaid see on nagu arenev ja kasvav organism, mis tuleb kaasa tuleviku vajadustele. See ongi kreedo sellel lahendusele – arenevale ehitusorganisatsioonile,“ on maja kohta öelnud Padrik ise. Hoolimata ettevõtte omanike püüetest leida koostöös linnaga hoonele uus funktsioon ei ole see tulemusi andnud ja autentsena säilinud hoone on peagi tühjaks jäämas.

Keila Kooli hoone (Ehitajate tee 1, Keila) avati 21. detsembril 2010 ehk kümme aastat tagasi. Hoone arhitekti Toivo Tammiku (kaasautor Mart Rõuk, AB Ansambel) sõnul mõtlesid nad eelkõige koolimaja olemuse peale: „Keila ei ole Helsingi ega Viimsi – siin elatakse küllaltki asjalikku ja isegi mõneti kasinat elu, liigset luksust taga ei aeta. Koolimaja on koht, kus noor inimene saab süstemaatilises korras teateid selle kohta, mis teda elus edaspidi ees ootab. Kooli moodustavad eelkõige inimesed ja nende vahel kurseerivad ideed, mõtted ning suhted. Arvan, et selle arhitektuur peab soodustama turvalisi, selgeid ja ratsionaalseid suhteid inimeste vahel.“
2011. valmis uue koolimaja põhjatiivana Keila Muusikakool. Arhitektuuribüroos Stuudio 3 Andres Põime poolt kavandatud hoone on hea näide, kus kasinast eelarvest hoolimata sai lõpplahendus funktsionaalne ja väljapeetud. Hoone silmapaistvaim osa on saal, mis pälvis 2011. aastal puitarhitektuuri konkursil vineeri kasutuse eripreemia.
Koolimajaga sama katuse alla on ka Harjumaa raamatukogu.

Giid: arhitektuuriajaloolane Leele Välja
Aeg: Laupäev, 7. november kl 12, kogunemine Harju KEKi hoone ees (Paldiski mnt 21, Keila).
Grupi suurus kuni 30 inimest
Pilet hinnaga 12 eurot müügil Piletilevis, piletihinna sees on ka üks Eesti Arhitektuurimuuseumi (Rotermanni soolalaos).

NB! Palume tulla vaid siis, kui olete terve ning koolimaja ruumides peab kandma maski.

Sari on olnud 2016. aasta Eesti Muuseumide Aastaauhinna nominent.
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital.