Loeng suvilatest ja puhkamiskultuurist hilisnõukogude Eestis

Loengusarja ELAV RUUM kolmanda hooaja avakülaline on arhitektuuriajaloolane Epp Lankots. Kolmapäeval, 30. septembril kell 18 Rotermanni soolalaos toimuva loengu põhiteema on puhkus ja arhitektuur.

Puhkuserežiim. Puhkus ja arhitektuur hilisnõukogude Eestis
Teise maailmasõja järgsetel kümnenditel muutus puhkamine aktuaalseks teemaks paljudes riikides üle maailma, hoogustus planeerimistegevus ja tõusis esile puhkusearhitektuur kui iseseisev ruumikultuuri nähtus. Lähiajal saabuma pidav “puhkuseühiskond” oli esil mitmes 1960. –70. aastate hoogsas tulevikuprognoosis, teadusuuringus ja arhitektide visioonis, seda nii siin kui ka sealpool Berliini müüri. Epp Lankotsa loeng keskendub riigi (kont)rollile, ideedele jt mõjutajatele, mille tulemusel kujunes Eestis välja iseäralik puhkeehitiste nomenklatuur ja arhitektuur, ning asetab siin kavandatu võrdlusesse teistes sotsialismimaades ehitatu, aga ka mujal maailmas tiirelnud ideedega.

Näitus „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil” (kuraatorid Epp Lankots, Triin Ojari) on arhitektuurimuuseumis avatud 29. novembrini. Näitus annab ülevaate Eesti rikkalikust nõukogudeaegsest puhke- ja suvilaarhitektuuri pärandist – hoonetest, mis muutsid puhkamise 20. sajandil kättesaadavaks suurele osale inimestest.

Elav Ruum on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus muuseum tutvustab populaarses vormis siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleb publiku osalusel meie ehitatud keskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele ja täiendab muuseumi püsinäitust „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

Varasemad Elava Ruumi sarja kohtumised on järelvaadatavad siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/tegevused/elavruum/

Elav Ruum. Epp Lankots
30. septembril 2020 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital