Avatud Majad nr 54: Kadrioru staadion

Foto Martin Siplane, Eesti Arhitektuurimuuseum

Laupäeval 27. juunil 2020 kell 14.00–15.30
Grupi suurus 30
Eesti keeles
Grupijuht Carl-Dag Lige, arhitektuuriajaloolane

Seekord uudistame Kadrioru staadioni ajaloolises tribüünihoones. See ajalooline raudbetoontribüün on betoonist võlutud August Komendandi tähtsaim varane konstruktoritöö.

Teejuht on arhitektuuriajaloolane Carl-Dag Lige.
Kogunemine Kadrioru staadioni peasissepääsu juures (Roheline aas 24). Rühma suurus on kuni 30 inimest, piletid Piletilevist (12€), sama piletiga kaasneb ühekordne pääs Rotermanni soolalao näitustele.
Hangi pilet SIIN

Eesti Arhitektuurimuuseumi näituse „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ publikuprogrammi raames on kõigil huvilistel võimalus giidi juhendamisel külastada Tallinna Kadrioru staadioni ja selle unikaalset raudbetoonist tribüünihoonet.
August Komendant (1906–1992) oli Eesti-Ameerika ehitusinsener, kes koostöös tuntud arhitektide ja inseneridega kavandas mitu 20. sajandi arhitektuuri meistriteost. Tema erialane karjäär vältas üle poole sajandi – 1930. aastatest Eestis 1980. aastateni Ameerika Ühendriikides. Raudbetoonist sai 20. sajandil uue elukeskkonna rajamisel levinumaid ehitusmaterjale. Materjal, mida mõned peavad igavaks, külmaks ja kõledaks, oli August Komendandi kirg läbi aastakümnete ning sai tema käe all kauni vormi ja kõrge kvaliteedi.

1936. aastal kavandatud ja 1938. aastal avatud Kadrioru staadioni raudbetoontribüün on August Komendandi tähtsaim varane konstruktoritöö. Arhitekt Elmar Lohu kavandi alusel ja Eesti Spordi Keskliidu tellimusel valminud tribüün oli omas ajas moodne nii oma vormi, konstruktsiooni kui ka ehitustehnoloogia poolest. Komendant aitas koos assistent Tarmo Randveega teha tribüüni projekti tööjoonised, konstruktsiooniarvutused ning läbi viia ehitusjärelevalvet. Eesti modernistliku arhitektuuri tippteosel on tänaseni silmapaistev roll Eesti kergejõustiku esindusstaadioni ansamblis.