Arhitekt Emil Urbel külaliseks loengusarjas ELAV RUUM kolmapäeval, 4. märtsil kl 18

4. märtsil kell 18 on loengusarjas ELAV RUUM külas arhitekt Emil Urbel, kes juurdleb eri osapoolte koostöö üle hoone projekteerimise ja ehitamise juures. Nii küsib ta provokatiivselt – kas arhitekti on vaja?

Emil Urbel on arhitekt omanimelises büroos. 1982. aastal omandas ta hariduse Eesti Kunstiakadeemias (toona Eesti Riiklik Kunstiinstituut) ja asus tööle projekteerimisinstituuti Eesti Projekt. Äreval ajal, 1989. aastal moodustasid nad Ülo Peiliga büroo Urbel ja Peil ning osalesid aktiivselt arhitektuurivõistlustel. Kuigi Emil Urbeli loomingus on palju ühiskondlikke hooneid on just elamuarhitektuur köitnud teda viimased 25 aastat. Tema eramud ja villad on äratuntavad funktsionaalsuse ja klassikalisest modernismist lähtuva stiilipuhta arhitektuuri näited. Emil Urbel on pälvinud korduvalt Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia, viimati 2012. aastal Vilsandi merepäästejaama restaureerimise eest. Ühiskondlikest hoonetest on tuntuimad Rocca al Mare Kool (koos Ülo Peili, Indrek Ermi ja Taso Mähariga, 2000), proovijahuveski rekonstruktsioon Rotermannis (koos Ainar Luigega, 2008). 2013. aastal koostas ta raamatu „Emil Urbel. 100 maja“, mis oma büroos projekteeritu tutvustamise kõrval avab ennekõike arhitektuuri loomise tagamaid.”

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum tutvustab populaarses vormis arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleb publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, selle loomisest, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on arhitektuurimuuseumi püsinäituse „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri” mõtteline täiendus.

ELAV RUUM. Emil Urbel
4. märtsil 2020 kell 18 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Toetaja Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
Sandra Mälk
Teadur – põhikogu hoidja
sandra@arhitektuurimuuseum.ee, 625 7004