Avatud Majad nr 53: Betoonitehas

Ehituskiiver © Eesti Arhitektuurimuuseum, Merike ja Jüri Komendandi annetus. Foto Stanislav Stepaško

Külaskäik E-Betoonelemendi betoonitehasesse Harjumaal Harkus

Reedel, 6. märtsil kell 16.00-18.30
Grupi suurus 30
Grupijuhid: Hans Süld, tehase juhataja, Carl-Dag Lige, arhitektuuriajaloolane

Pilet Piletilevist: https://www.piletilevi.ee/est/piletid/varia/avatud-majad-53-harkus-e-betoonelemendi-betoonitehase-kulastus-310930/

NB! Buss väljub Rotermanni soolalao juurest (Ahtri 2, Tallinn) kell 16.00, ekskursioon 16.45.-17.45, buss on tagasi samas kohas kl 18.30.

Eesti Arhitektuurimuuseumi näituse „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“ publikuprogrammi väljasõit viib Harkusse, E-Betoonelemendi betoonitehasesse, et vaadata Järvamaalt pärit August Komendandi ära võlunud moodsa ehitusmaterjali kasutamist tänapäeva ehituskunstis ja -tööstuses.

August Komendant (1906–1992) oli Eesti-Ameerika ehitusinsener, kes koostöös tuntud arhitektide ja inseneridega kavandas mitu 20. sajandi arhitektuuri meistriteost. Tema erialane karjäär vältas üle poole sajandi 1930ndatest 1980ndateni. Raudbetoonist sai 20. sajandi keskpaiku uue elukeskkonna rajamisel levinumaid ehitusmaterjale. Betoonist hakati üha enam ehitama nii olmerajatisi kui ka tähtsaid ühiskondlikke objekte. Materjal, mida paljud peavad igavaks, külmaks ja kõledaks, oli August Komendandi kirg läbi aastakümnete. Ta pani nii Eestis, Ameerika Ühendriikides, Kanadas kui ka mujal betooni elama moel, mis jättis jälje nii 20. sajandi ehitus- kui ka arhitektuurilukku. Betooniseguretsepti kontrollimisest kuni valmis ehitise viimistluseni nõudis ta järjekindlalt kvaliteeti ega lubanud järeleandmisi. Tema veendumused tuginesid teadmistele, neid täiendas lihvitud esteetikatunnetus, mis aitas tal mõista ka lüürilisema hoiakuga arhitekte.

Harku betoonitehas kuulub 1992. aastast tegutsevale ASile E-Betoonelement. E-Betoonelement on juhtiv betoonelementidest ehituslahenduste teostaja Eestis ja kuulub ülemaailmsesse kontserni Consolis.

Ettevõtte ehituslahendused hõlmavad hoonete ja rajatiste konstruktsiooni terviklahendusi alates tööprojekti koostamisest, tootejooniste projekteerimisest ja elementide tootmisest kuni transpordi ja paigalduseni. Projektide teostamisel tagab sujuvuse, ülevaatlikkuse ja efektiivsuse 5D mudelite kasutamine ja majasisene projektijuhtimine.

Tooteportfellis on elementlahendused korterelamutele, tööstus- ja laohoonetele, parkimismajadele, aga ka põllumajandusehitiste ja sildade-tunnelite tarvis. Elementideks on õõnespaneelid, postid, talad, seinaelemendid ning trepid. Viimistlusvõimalused on väga mitmekesised alustades pesubetoonist ja värvitud pindadest kuni lihvitud pindade ja graafilise betoonini välja.

www.arhitektuurimuuseum.ee ja www.betoonelement.ee.