Kolmapäeval, 18. septembril kl 18 loengusarja ELAV RUUM loenguõhtu kunstnik Raoul Kurvitzaga

Raoul Kurvitza loeng kohtade kadumisest

Kolmapäeval, 18. septembril kl 18 saab loengusarjas ELAV RUUM kuulata kunstnik Raoul Kurvitza mõtteid ruumide muutumisest ja kohtade kadumisest läbi isikliku prisma. Loeng on kantud kohtade pöördumatu kadumise morbiidselt poeetilisest tonaalsusest. Taolistes kadumistes pole midagi ülemäära halvakspandavat, kui asemele astuvad ajakohasemad ruumilised kooslused, küll saab nentida kohtade kadumise fakti kui niisuguse eksistentsiaalset, lausa ülendavat, ehkki ängistavat ilu. Nagu meenutatakse igaveseks lahkunud lähedasi või sõpru ilma, et nendega taas kohtumiseks oleks vähimatki võimalust.

Kurvitza sõnul on ta elus vahetanud elupaika tervelt 46 korda, päris paljusid neist kohtadest polegi enam olemas. Kas on vastav hoone lammutatud või hävinud, teinekord tulnud ka kogu ümbritseva ruumisituatsiooni asemele sootuks midagi muud. „Selline äratundmine on tegelikult üpriski traumaaatiline kogemus ning jagangi valikut taolistest juhtumitest omaenda isiklike kogemuste najal.“
Kõige loomulikumal, samas aga kõige vägivaldsemal, pöördumatumal ning kiiremal moel toimuvad taolised teisenemised linnade keskmetes. Üht-teist neist niimoodi pöördumatult kadunud kohtadest on talletatud fotodel, kuid hoopis põhjalikumad, sageli uskumatult detailsed ja paljukihilised on veel elusolevate asjaosaliste mälupildid neist – antud juhul Kurvitza enda omad. Konkreetse näitepaketi korras tuleb juttu Tallinna paarist kesklinnakvartalist, ent analüütilis-poeetilise vaatluse alla tuleb veel mitu drastilisemat sorti personaalselt läbielatud kohtade kadumisjuhtumit.

Raoul Kurvitz (1961) on arhitekti haridusega kunstnik ja muusik. 1980. aastate lõpu üleminekuaja radikaalseima kunstirühmituse Rühm T asutaja (koos Urmas Muruga) ning esindanud Eestit ka Veneetsia kunstibiennaalil (1997). Tegeleb kunstiga selle kõige erinevamates avaldumisvormides nagu maal, video, installatsioon, performance ja ka muusika.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”.

ELAV RUUM. Raoul Kurvitz

18. septembril 2019 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
Triin Ojari
triin@arhitektuurimuuseum.ee