Näituse „Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur” miniseminar kolmapäeval, 22. mail kl 18

Skellefteå kultuurikeskus. White Arkitekter. Illustratsioon: Luxigon / White Arkitekter

Arhitektuurimuuseum, Sveriges Arkitekter ja Rootsi Suursaatkond Tallinnas korraldavad kolmapäeval, 22. mail kell 18 Rotermanni soolalaos näituse „Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur” raames miniseminari, kus puitarhitektuuri teemadel esinevad kolm Rootsi ja üks Eesti arhitekt.

Külla tulevad:

  • Monika Pitura (Wingårdhs). Rootsi tuntumaid arhitektuuribüroosid on aastaid tegelenud puitarhitektuuri temaatikaga, ja näitusel esindatud mitme projektiga, sh Naturum Laponia külastuskeskus Lapimaal ja Aula Medica, Karolinska Instituudi auditooriumikompleks Stockholmis.
  • Oskar Norelius (White Arkitekter). Skandinaavia suurim arhitektuuribüroo on hiljuti projekteerinud Põhjamaade suurima puitmaja – Skellefteå kultuurikeskuse ja 19-korruselise hotelli kompleksi Põhja-Rootsis, mis peaks valmima 2021. aastal.
  • Erik Persson (General Architecture). Näitusel esindatud väikese viljaaidast ümberehitatud suvilaga Nannbergas, on samal bürool parajasti Stockholmis ehitusse minemas suur, 234-korteriga neljast tornelamust koosnev puitmajade kompleks Cederhusen.
  • Sten Ader (SKAD Arhitektid). Sten Ader on võitnud kaks korda Aasta Puitehitise konkursi peaauhinna (2009, 2014) ja tegelenud põhjalikult ristkihtpuidu (CLT) kasutusvõimalustega arhitektuuris.

Rotermanni soolalao galeriil eksponeeritud näitus esitab valiku viimase kümnendi Rootsi puitarhitektuuri parimatest näidetest alates pisikesest suvilast ja elamutest kuni suurte avalike hooneteni. Puit on olnud Rootsis ajalooliselt oluline ehitusmaterjal – väike punane maamaja on loomulik osa Rootsi rahvuspärandist. Kuna puit on nii taastuv kui ka taaskasutatav materjal, siis jätkusuutliku arhitektuuri vaatepunktist ei seostu puit kui materjal enam vanamoodsa ja piiratud võimalustega, vaid innovatsiooni ja säästlikkusega.

Üritus toimub inglise keeles ja sissepääs on tasuta.

Miniseminari ja näitust toetab Rootsi Instituut.

Näitus „Metsade maa Rootsi – uus puitarhitektuur” jääb avatuks kuni 9. juunini.

Lisainfo: Mait Väljas, mait@arhitektuurimuuseum.ee, tel 5161286