ELAV RUUM: Carl-Dag Lige

 

Loeng ehituskultuuri uuendajast August Komendandist

Loengusarja ELAV RUUM järgmine esineja on arhitektuurikriitik ja -ajaloolane Carl-Dag Lige. Kolmapäeval, 29. mail kell 18.00 Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos toimuv loengu- ja vestlusõhtu keskendub Eesti-päritolu ehitusinsener August Komendandi elule ja tööle. Oma loengus tutvustab Carl-Dag Lige valikut Komendandi tuntumatest hoonetest, toob esmakordselt avalikkuse ette mitmeid materjale Põhja- ja Ladina-Ameerika arhiividest ning küsib selle järele, mida on August Komendandi tegevusest õppida tänapäeva arhitektuuri- ja ehituskultuuril.

Ehitusinsener August Komendant

Eesti-päritolu ehitusteadlane ja konstruktor August Komendant (1906-1992) oli 20. sajandi II poole tuntumaid ehitusinsenere Ameerika Ühendriikides. Tema karjääri algus oli tihedalt seotud Eestiga. 1930. aastatel aitas ta siin kavandada mitmeid uudse arhitektuuri ja tarindusega hooneid nagu Tallinna Kadrioru staadioni tribüün (arhitekt Elmar Lohk, 1936). II maailmasõja ajal põgenes Komendant Saksamaale ja sealt peatselt edasi USA-sse, kus tegi tihedat koostööd 20. sajandi ühe nimekama arhitekti, samuti Eestis sündinud Louis Kahni, aga ka mitme teise tuntud arhitektiga (Moshe Safdie, Eero Saarinen, Robert Geddes, Henry Klumb, Romaldo Giurgola jt). USA-s saavutas Komendant laiema tuntuse pingbetooni innovaatilise rakendaja ning ambitsioonikaid konstruktiivseid lahendusi pakkuva insenerina, kes väärtustas kvaliteetset, kunstilisel tipptasemel arhitektuuri. Eesti Arhitektuurimuuseum alustas 2016. aastal August Komendandi pärandi uurimist sooviga tutvustada tema mitmekülgset, tulemuslikku tegevust. Uurimisprojekti tähtsaimaks väljundiks on August Komendandi elu ja loomingut käsitlev näitus (jaanuar – aprill 2020) Eesti Arhitektuurimuuseumis ning sellega kaasnev trükis.

Carl-Dag Lige (1982) on arhitektuurikriitik, kuraator ja ajaloolane, Eesti Kunstiteadlaste ja Kuraatorite Ühingu liige. On korraldanud, kureerinud ja vedanud mitut arhitektuurisündmust. Praegu töötab kuraatorina Eesti Arhitektuurimuuseumis, kus vastutab ühtlasi publikuprogrammide koordineerimise eest. Avaldab regulaarselt artikleid ja kriitikat mitmes Eesti päeva- ja nädalalehes ning Eesti, Läti ja Venemaa arhitektuuriajakirjades. Tema akadeemiliste huvide hulka kuulub modernistliku arhitektuuri ajalugu, eelkõige arhitektuuri ja ehitusinseneeria suhe. Aastail 2018–2019 on Graham Foundation for Advanced Studies in Fine Artsi (USA) stipendiaat.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

 

ELAV RUUM. Carl-Dag Lige

29. mail 2019 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
Carl-Dag Lige
carldag@arhitektuurimuuseum.ee

“>