Avatud Majad nr 43: Gonsiori Telemaja

Avatud Majad nr 43: Gonsiori telemaja

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

12. oktoober 2018 kell 16:00–18:00
Giidituuri viivad läbi ERRi muuseumi juhataja Tiit Kimmel ja haldusdirektor Janar Vilde
Grupi suurus: 25
Keel: eesti
Kogunemine kell 16:00 telemaja fuajees, Gonsiori 27, Tallinn
Osalemine: 10€ (tasumine ainult arve alusel)
NB! Grupp on täis!

„Kui need seinad vaid oskaksid rääkida” on igati kohane väljend, mida kasutada telemaja kohta. Üle poole sajandi ühiskondliku ja kultuurielu keskmes olnud telemaja on näinud igasuguseid sündmusi, alates legendaarsetest telesaadetest nagu Valdo Pandi „Täna 25 aastat tagasi” ja Urmas Oti „Carte blanche” kuni telemaja kaitsmiseni 1991. aasta augustis.

1955. aastal tegevust alustanud Eesti Televisioon paiknes algselt vanas raadiomajas Kreutzwaldi tänaval. Spetsiaalselt televisiooni tegemiseks ja edastamiseks mõeldud hoone projekt valmis 1958. aastal Eesti Projektis, autoriteks arhitektid Paula Koido ja Paul Madalik. Maja ise valmis 1965. aastal. Hiljem on saanud telemaja kaks juurdeehitist (stuudiod-tehniline keskus 1970 ja toimetusehoone 1986), mis pikendasid telekompleksi kuni Faehlmanni tänavani. Toimuv ekskursioon on haruldane võimalus külastada Eesti telemaastiku süda, kus kohati on veel säilinud eelnevate kümnendite hõngu ja detaile, mis paljudes teistes avalikes hoonetes on kadunud labase euroremondi käigus.

Ekskursiooni giidiks on ERRi muuseumi juhataja Tiit Kimmel, kes on 1982. aastast alates töötanud rahvusringhäälingus. ERRi erinevate majade ja tulevikuplaanide kohta annab selgitusi haldusdirektor Janar Vilde.

Enne ekskursiooni aga tasub ERRi arhiivist vaadata meeleolukat kontsertfilmi „Neli blondi ja neli brünetti” (1966, rež Astrid Lepa), kus esineb oktett Laine. Vastvalminud telemajas ülesvõetud film annab hea ettekujutuse 1960. aastate originaalinterjööridest.

Ekskursioon saab teoks koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga (ERR).

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital.

Lisainfo:
info@arhitektuurimuuseum.ee
625 7000