Seminar „Luther ja Isokon. Teedrajav arhitektuur ja vineermööbel“ kolmapäeval, 12. septembril

Rahvusvaheline seminar keskendub kahe edumeelse ettevõtte – Tallinnas asutatud Lutheri ja Londonis tegutsenud Isokoni – tegevusele vineerile innovaatiliste kasutusvõimaluste leidmisel Teise maailmasõja eelses Euroopas. Seminari fookuses ongi vineer kui tugev, elegantne ja taskukohane materjal, mis mängis võtmerolli moodsas mööblikujunduses ning kaasaegse lakoonilise sisustusstiili kujunemisel. Moodsa disaini ajalukku on läinud mitmed Isokoni vineerist mööbliesemed 1930. aastatest, mis valmisid koostöös selliste Bauhausist tuntud maailmanimedega nagu Walter Gropius ja Marcel Breuer. Moodne mööbel oli lahutamatu nüüdisaegsest elamuarhitektuurist ning Isokoni üheks olulisemaks projektiks kujunes Lawn Roadi korterelamu ehitus Londonis, omas ajas väga uuendusliku maja projekteeris briti tuntumaid moderniste Wells Coates ja see valmis 1934.

Seminar kaasneb muuseumi galeriikorrusel eksponeeritud samanimelise näitusega, kus tutvustatakse nii Isokoni maja lugu kui näeb ettevõtte tänini tootmises olevat ikoonilist mööblit. Võrdluseks on välja pandud ka valik meie Lutheri toodangut ning Eesti kaasaegset disaini, mille põhimaterjaliks on vineer. Näitus jääb avatuks 30. septembrini 2018.

Seminari kava:
16.00–16.15 Introduction by Mait Väljas (Eesti Arhitektuurimuuseum), Ilona Gurjanova (EDL, MTÜ Disainiöö)
16.15–16.45 Jüri Kermik. Tallinn–London: from international business networks to exchanges of design development
16.45–17.15 Magnus Englund. The Pritchards and the Bauhaus
17.15.–17.30 Paus
17.30 – 18.00 Elizabeth Darling. Wells Coates: An Architect’s Adventures in Plywood
18.00–18.30 John Allan. The Isokon building and its restoration
18.30–18.45 Karen Jagodin. Life in Estonia after Luther

Seminar on inglise keeles ja kõigile huvilistele tasuta.

Näitus ja seminar on osa Disainiöö programmist. Toetajad: Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, UPM-Kymmene Otepää AS, Disainiöö MTÜ