Kolmapäeval, 18. aprillil kl 18 toimub ELAV RUUM loenguõhtu kunsti- ja arhitektuuriajaloolase Ingrid Ruudiga

Kolmapäeval, 18. aprillil kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos loengusarja ELAV RUUM kümnes loenguõhtu kunsti- ja arhitektuuriajaloolase Ingrid Ruudiga.

See, milliseid teadmisi me saame, sõltub sellest, milliseid küsimusi me küsime. Arhitektuur ja selle ajalugu ei ole siin erand. Loeng püüab tutvustada, mida on arhitektuuriajaloolt küsinud feministlikud uurijad ning kuidas see on mitmekesistanud meie arusaamist arhitektuuripraktikast ja ehitatud keskkonna kujunemisest; samuti mõelda selle üle, mida saaks rahvusvahelisest kogemusest ka Eesti arhitektuuri analüüsimiseks kasutada ja millised võivad olla feministliku lähenemise lõksud. Miks on sõna “naisarhitekt” keeles harjumuspärane, aga “meesarhitekt” kuidagi liiane? Kas naised loovad või kasutavad ruumi kuidagi põhimõtteliselt teisiti? Ka feministlike uurijate ja praktikute endi seas võivad vastused neile küsimustele kardinaalselt erineda.

Ingrid Ruudi on kunsti- ja arhitektuuriajaloolane, kriitik ja kuraator. Ta on kureerinud Eesti ekspositsiooni “Gaasitoru” 11. Veneetsia arhitektuuribiennaalil (2008), linnainstallatsioonide festivali LIFT11 (2011), näitused “Jõeruum” Tartu kaarsillal (2012) ja “Ehitamata. Visioonid uuest ühiskonnast 1986 – 1994” Eesti Arhitektuurimuuseumis (2015) ning Dénes Farkase isiknäituse “How-to-calm-yourself-after-seeing-a-dead-body Techniques” Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseumis (2017); asutanud ja kureerinud avatud projektiruumi März (2010 – 2011) ning toimetanud ajakirja “Ehituskunst” (2004–2011). Alates 2011. aastast töötab Eesti Kunstiakadeemia Kunstiteaduse ja visuaalkultuuri instituudis nooremteadurina.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi uus loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus Arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

ELAV RUUM. Ingrid Ruudi
18. aprillil 2018 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
Triin Ojari
triin@arhitektuurimuuseum.ee, 6257001