Neljapäeval, 1. märtsil kl 18 loenguõhtu arhitekti ja fotograafi Paco Ulmaniga

Arhitekti ja kunstniku Paco Ulmani sõnul on ruumil mitu palet

Neljapäeval, 1. märtsil kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos üritustesarja ELAV RUUM kaheksas loeng. Sel korral on publiku ees arhitekt ja fotograaf Paco Ulman, kelle isiknäitust „HEITMAA“ saab Arhitektuurimuuseumi suures saalis vaadata 25. märtsini.

Isiklikule kogemusele toetudes räägib Paco Ulman oma loengus ruumist kui fenomenist – nii selle kujutamisest kunstnikuna kui ka selle kujundamisest arhitektina. Jutuks tulevad ruumi erinevad omadused: kahe- ja kolmemõõtmelisus, tasapindsus ja vorm, aga ka see, kuidas ilmneb ruumis juhuslikkus, milline on korra ja kaose suhe. Käsitlemist leiab seegi, kuidas Ulman ruumi erinevaid aspekte ise tunnetab ja neid oma töös kokku seob. Ruumiga tegelemine – olgu kunsti või arhitektuuriloomingu kujul – nõuab tema sõnul peaaegu alati erinevate oskuste ja teadmiste sünteesimist.

Paco Ulman (1980) on arhitekt ja fotograaf. Alates 2001. aastast on ta töötanud arhitektina (Ars Projekt, AB Kosmos, Arhitektuuriagentuur, Allianss Arhitektid). 2013. aastal kaasasutas ta arhitektuuribüroo Mudel Arhitektid. Olulisemad seni teostatud projektid: Pärnu Mudaravila juurdeehitus (2014), Lydia Hotell Tartus (2016). Kunstialastes töödes tegeleb ta erinevaid väljendusvahendeid kasutades peamiselt ruumi ja selle representatsiooni temaatikaga. Valik isiknäitusi: „Tallinnas“ (2009), „Mememe“ (2014). 2014. aastal auhinnati teda Sadolini Kunstipreemiaga.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri“, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

ELAV RUUM. Paco Ulman
1. märtsil 2018 kell 18.00 Rotermanni soolalaos (NB! Erandkorras neljapäeval)
Sissepääs tasuta
Toetaja Eesti Kultuurkapital

Lisainfo: Carl-Dag Lige, carldag@arhitektuurimuuseum.ee, 55 688 395