Raamatu “Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas” ettetellimine

Ilmumas raamat „Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas”

Koostaja: Oliver Orro
Autorid: Oliver Orro, Robert Treufeldt, Maris Mändel
Kujundaja: Kristo Kooskora
Väljaandja: Eesti Arhitektuurimuuseum

Ettetellijatele soodsam hind!
Raamatu ettetellimine hinnaga 25 EUR kestab 26. juunini.
Tasuda saab ülekandega Rahandusministeeriumi arvele EE932200221023778606, viitenumber 2800047436, samuti saab tasuda arve alusel.
Raamatu saab kätte alates 3. juulist Eesti Arhitektuurimuuseumist.

Raamat kajastab Vene-Balti laevatehase ja selle endise asumi ruumilise kujunemise lugu 105 aasta jooksul. I maailmasõja eelõhtul Vene tsaaririigi sõjaliste tellimuste täitmiseks Kopli poolsaare tippu rajatud tehasest kujunes lühikese ajaga Tallinna üks suurimaid ja moodsamaid tööstusettevõtteid. Selle juurde kuulunud asumis oli lisaks tööliste ja juhtkonna elamutele olemas ka kõik eluks vajalik, alates haiglast kuni kino, kiriku ja koolini. Mahukas raamat hõlmab nii väga suurt kui ka väga väikest, nii pidulikku kui ka argipäevast – nende kaante vahelt leiab tehase kompleksi algse kavandaja, kuulsa Peterburi arhitekti A. Dmitrijevi tehtud efektseid projekte, nende kõrval aga fotosid ja jooniseid kuuridest ning kaubaputkadest, pilte inimestest ja trammidest, masinatest ja merest. Just selline Kopli keskkond ongi, täis kontraste, ülevust ja alandust, haaravaid lugusid ja intrigeerivaid saladusi.
Robert Treufeldt tutvustab tehase tekkeloo tausta – Peterburi uue merekaitsesüsteemi rajamist 20. sajandi algul, Maris Mändel vaatleb tehast ehitusajaloolase pilguga, tutvustades tootmishoonete omal ajal nii moodsaid betoon- ja metallkonstruktsioone. Oliver Orro jutustab tehase ja tehaseasunduse arhitektuurse ilme kujunemisest ja muutumisest läbi aja, vaadeldes seda laiemal sotsiaal- ja majandusajaloolisel foonil. Raamat sisaldab rohkelt mitmeid siiani vähetuntud fakte, mis on kõnekad ja põnevad mitte üksnes Vene-Balti tehase ja Kopli, vaid ka laiemalt Tallinna ajaloo seisukohalt.

Maht 304 lk, 555 illustratsiooni, inglis- ja venekeelsed sisukokkuvõtted.

Raamatuga kaasnev näitus „Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas” Eesti Arhitektuurimuuseumis on avatud 3. septembrini.

Rohkem infot
info@arhitektuurimuuseum.ee
625 7000

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo