Dr Marija Drėmaitė loeng ja raamatute esitlus kolmapäeval, 12. aprillil kl 18

Kolmapäeval, 12. aprillil kell 18 peab dr Marija Drėmaitė (Vilniuse Ülikool) arhitektuurimuuseumis loengu Leedu modernismist ja esitleb kolme uut inglisekeelset raamatut Leedu arhitektuurist.

20. sajandi Leedu moodne arhitektuur on täis vastuolusid, mis olid tingitud muutustest poliitilistes režiimides ja arhitektuurihariduses ning kiirest urbaniseerumisest. See on silmnähtav nii uue (ajutise) pealinna Kaunase ehitamises aastatel 1918–1940, sõjajärgses linnade ümberkorraldamises 1950. aastatel kui ka Leedu sotsialistliku modernismi kujunemises 1960. aastatel. Kiired linnaehituslikud muutused on iseloomulikud tervele Balti regioonile 20. sajandil ja selle tulemusena sündinud modernistlik arhitektuuripärand pakub jätkuvalt palju kõneainet.

Viimastel aastatel on avaldatud Leedu 20. sajandi arhitektuuri teemadel kolm inglisekeelset raamatut. Seoses sellega korraldab arhitektuurikirjastus LAPAS koos rahvusvaheliste partneritega dr Marija Drėmaitė loengu ja vestlusringi 20. sajandi moodsast arhitektuurist Balti regioonist. Diskussioon keskendub nende publikatsioonide poolt välja pakutud uutele lähenemistele, vaadates kuidas need tõlgendavad ajaloo ja arhitektuuripärandi vastuolulisi teemasid.

Esitlusele tulevad raamatud:
Marija Drėmaitė. Baltic Modernism: Architecture and Housing in Soviet Lithuania (2017, DOM publishers)
Kaunas. Architectural Guide (2017, LAPAS)
Vilnius 1900–2016. An Architectural Guide (2016, LAPAS)

Üritus toimub inglise keeles. Vestlusringi modereerib arhitektuurimuuseumi teadur-kuraator Mait Väljas.

Esitletavad trükised on müügil soodushinnaga. Tallinna esitlusele järgnevad üritused Helsingis (13. aprill) ja Varssavis (17. mai).

Korraldaja: kirjastus LAPAS (www.leidyklalapas.lt)
Toetajad: Leedu Kultuurinõukogu, Leedu Kultuuriministeerium
Partnerid: Eesti Arhitektuurimuuseum, Helsingi Linnamuuseum, Centrum Architektury (Varssavi), Leedu Suursaatkond Varssavis