Avatud Majad nr. 27: Tallinna pühakojad

am27_2

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

3.detsember 2016 kell 12:00-15:00
Grupijuht Riin Alatalu, muinsuskaitsja
Grupi suurus 40
Keel: eesti

Kogunemine kell 12:00 Kaasani kiriku juures, Liivalaia 38

Registreeru siin
Osalemine: 10€ (tasumine ainult ülekandega)
Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2800047436; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum

Ringkäik Tallinna kesklinna pühakodades
Hingede- ja jõulueelne aeg on sobiv hetk tutvuda Tallinna kesklinnas asuvate sakraalehitistega. Ringiratast ümber südalinna on mitmeid ajaloolisi, aga ka uuemaid erinevate usundite kasutuses olevaid pühakodasid. Alustame Kaasani Jumalaema Sünni kirikust. 1721. aastal rajatud kirik on ainuke säilinud 18. sajandil garnisoni ja kasvava õigeusu kogukonna jaoks ehitatud kirik, ühtlasi on see Tallinna vanim puitkirik. Hoones on väärtuslikud lae- ja seinamaalingud ning mitu kaitse all olevat ikooni.

13. sajandil linnamüürist väljapoole rajatud Tallinna Püha Johannese ehk Jaani seegi pidalitõbiste varjupaik on Tallinna vanimaid hoolekandeasutusi. Hiljutisele Tartu maantee läbimurde rajamisele eelnenud arheoloogilised kaevamised andsid üsna hea pildi seal asunud ajaloolisest hoonestusest. Arhitektide Toivo Tammiku ja Sven Koppeli (AB Ansambel) projekteeritud klaasseinte ja kaldkatusega galerii, kus paljastuvad vanad müürid ja eksponeeritakse arheoloogilisi leidusid, oli valmides (2004) üks esimesi omataolisi lahendusi Eestis. Üks väheseid terviklikult säilinud hooneid, Jaani seegi kirik, on ürikutes esmakordselt mainitud 14. sajandi keskpaigas, kuid algne ehitis hävis Liivi sõja ajal. Peatselt (1724) taastatud kirik ehitati oluliselt ümber ja suuremaks. Tänaseks kõrghoonete vahele peitunud kirikut kasutab alates 1993. aastast Armeenia Apostliku kiriku Eesti Püha Gregoriuse kogudus.

Jaani seegi lähedal asuval Kompasna väljakul meenutame seal kunagi asunud silmatorkavat Kuremäe Pühtitsa Jumalaema Uinumise kloostri Tallinna abikirikut. 1902. aastal rajatud ja mälestisena kaitse all olnud pühakoda lammutati 1960. aastal üleliidulise kloostrite arvu vähendamise aktsiooni ajal.

Karu tänaval paiknev Tallinna uus sünagoog valmis arhitektide Lembit-Kaur Stööri ja Tõnis Kimmeli (KOKO Arhitektid) kavandi järgi aastal 2007. Kuivõrd laupäev on juutide jaoks püha päev, siis saame seda hoonet vaadelda vaid väljast. See-eest pääseme sisse lähedalasuvasse Püha Siimeoni ja Naisprohvet Hanna kirikusse. 1752. aastal rajatud Vene mereväe ja hiljem Eesti Apostliku Õigeusu koguduse kasutuses olnud kirik suleti 1963. aastal. Iseloomulikud tornid lammutati ja kirik kohandati spordisaaliks. Eesti taasiseseisvumise järel võeti kirik uuesti kasutusele ning restaureeriti 2000ndate aastate alguses.

Lisainfo:
Eesti Arhitektuurimuuseum
info@arhitektuurimuuseum.ee
tel 625 7000

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo