Oslo raekojas avati Eesti mõisakoolide näitus

20. juunil avati Norras Oslo raekoja galeriis Eesti mõisakoolide näitus „Mõisast kooliks. Eesti mõisakoolid“. Eesti Arhitektuurimuuseumi ja Kultuuriministeeriumi koostöös valminud ning Norra Muinsuskaitseameti abiga huvilisteni jõudev näitus jutustab loo Eesti mõisakoolide tekkimisest 1919. aasta maareformi tulemusena kuni tänapäevani ning kultuuripärandi mõjust inimestele.  Pille Epneri kureeritav näitus jääb avatuks 2. juulini.

Kultuuriministeeriumi mõisakoolide programmi juhi Riin Alatalu sõnul on ministeeriumi eestvedamisel ellu viidud Euroopa Majanduspiirkonna mõisakoolide programm hea näide sellest, kuidas kultuuripärandi korrastamine loob uusi väärtusi nii kultuuri-, haridus-, regionaal- kui ka sotsiaalvaldkonnas. „Mõisakoolid väärtustavad Eesti kooli, tugevdavad piirkondade identiteeti, toetavad elu maal ja loovad uusi töökohti,“ selgitas Alatalu. „Norra Muinsuskaitseamet valis meie näituse jaoks Norra ühe uhkeima ja esinduslikuma hoone, mis näitab, et meie programmi partner on meie tööga rahul. Oleme rõõmsad, et saame nii kena ja ülevaatliku näitusega anda Norra rahvale sõna otseses mõttes aru oma tööst,“ lisas Alatalu.

„Meie vaatevinklist on mõisakoolide programm olnud väga edukas ja me viitame tihti sellele programmile kui parimale näitele, kuidas taaskasutada ja restaureerida vanu hooneid,” ütles Norra Muinsuskaitseameti esindaja Noelle Dahl-Poppe. “Kultuuripärandi säilitamine on ka Norras väga oluline ja hoolimata sellest, et Eesti ja Norra ehitiste tüübid on erinevad, oleme me teineteiselt palju õppinud. Eesti ja Norra sidemed on mõisakoolide programmi käigus oluliselt tugevnenud ja ma loodan, et meie koostöö jätkub ka edaspidi,” lisas Dahl-Poppe.

Eestis on säilinud ligi 500 mõisa peahoonet, millest 69 tegutseb kool. Alates 2000. aastate algusest on Eesti riigi, Norra finantsmehhanismi ja Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi programmi abiga toetatud kümnete mõisakoolide restaureerimis- ja ehitustöid ning arendustegevusi kokku rohkem kui 18 miljoni euroga. Loe lähemalt mõisakoolide kohta mõisakoolide kodulehelt.

Lisainformatsioon:
Riin Alatalu
EMP mõisakoolide programmijuht
6282253
riin.alatalu@kul.ee

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo