Ringkäik Kaido Haageni fotonäitusel “Raudtee(ta)jaamad” koos Martin Jänesega laupäeval, 21. mail kell 14

IMG_7950

Kutsume raudteearhitektuuri huvilisi ringkäigule koos arhitektuurisõbra ja tulevase vedurijuhi Martin Jänesega, kes avab Eesti raudteejaamade ligi 150-aastase keeruka ajaloo ning kõneleb raudtee tänasest seisust. Martin Jänes on raudteearhitektuuril silma peal hoidnud 2004. aastast, kui koos kunstiteadlase Urmas Ojaga sõideti läbi kõik Eesti vaksalid, et selgitada välja selle valdkonna eredamad pärlid ja ennekõike kaardistada niivõrd rikkaliku, kuid paraku hääbuva arhitektuuripärandi hetkeseis. Ringkäigul räägib Martin Jänes oma lemmikjaamadest ja osutab, milliseid raudtee ehituspärandi ilmekamaid näiteid tasuks kindlasti kohapeale vaatama minna. Kaido Haageni detailirikastel fotodel näeb väärikaid tsaariaegseid ja hilisemaid vaksalihooneid, millest nii mõnegi on päästnud kaduviku teed minekust sootuks uus kasutus. Millistesse Eesti paikadesse on raudtee kunagi viinud, mis ühendab kohti nagu Põlva ja Märjamaa ja veel palju muud, selgub sel laupäeval.

Martin Jänes (1977) on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia kunstiteaduse eriala, töötanud Tallinna Ülikooli Ajaloo Instituudis ja Tallinna Linnamuuseumis, avaldanud artikleid ja pidanud ettekandeid raudteearhitektuurist.

Osalemine muuseumipiletiga, eelregistreeruda ei ole vaja. Vaksali must tee sidruniga sisaldub hinnas. Ringkäigu kestvus on ca 1 h.

Kaido Haageni fotonäitusest loe põhjalikumalt siit.