Avatud Majad nr. 20: Raudteearhitektuur Tallinnas

Avatud majad 20

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

7. mai 2016 kell 12:00-15:00
Grupijuht: Riin Alatalu, muinsuskaitsja
Grupi suurus: 40
Keel: eesti
Kogunemine kell 12:00 Kotzebue ja Suurtüki tänava nurgal
Registreeru siin: Raudteejaamad
Osalemine: 10€ (tasumine ainult ülekandega)

Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2100009682; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum

Raudteearhitektuur Tallinnas
Arhitektuurimuuseumis on avatud Kaido Haageni võluv fotonäitus Eesti raudteejaamadest. Näitusest inspireerituna tutvustame põnevaid raudteehooneid ka Avatud Majade järjekordse ekskursiooni raames.
Esimene raudteeliin Eestis, mis ühendas Paldiskit Gatšinaga, avati 24. oktoobril 1870. Raudtee seondub ennekõike liikumisega, ent raudtee ise on maa küljes kinni, nagu ka tuhanded raudteega seotud eriotstarbelised ehitised. Ligi pooleteise sajandi jooksul on raudteetaristu mõjutanud, isegi dikteerinud Eesti linnade ja külade  struktuuri ja kujunemist. Palju on aegade jooksul hävinud, palju on juurde  ehitatud, kuid on ilmne, et 1870. aastast Eesti pinnal tegutsenud valdkond on aidanud kujuneda väga mitmekihilisel kohalikul raudteepärandil.

Ekskursioon
Seekordsel ekskursioonil tutvume vanema raudteejaama taristuga Balti jaamas ning 1962. aastal valminud lähirongide paviljoniga. Seejärel istume rongi ja püüame raudtee ajalugu rongiaknast kuni Hiiu peatuseni, kus asub 1929. aastal ehitatud, arvatavalt maailma esimene põlevkivituhktellistest jaamahoone. Edasi jalutame Peeter Suure merekindluse kindlusraudtee Nõmme-Väikse jaamakompleksi juurde. Sealt aga liigume Kivimäe jaama ja edasi rongiga Pääskülla, kus on säilinud tsaariaegne historitsistlik jaamahoone. Olgugi, et rong peatub pea kõigis mainitud jaamades, on jaamahooned praegu uues kasutuses – Hiiul on IT Bussi peatus, Kivimäel tegutseb Nõmme Vanameeste Klubi ja Pääskülas Nõmme eakate keskus. Pääskülast sõidame rongiga tagasi Nõmmele, oma ekskursiooni lõppjaama, kus jaamahoones tegutseb „peatusest 7.verstal“ alguse saanud linna(osa) muuseum. Kivimäel, Pääskülas ja Nõmmel pääseme ka jaamahoonetesse sisse.

Lisainfo:
Eesti Arhitektuurimuuseum
info@arhitektuurimuuseum.ee
tel 625 7000