Ilmus Rotermanni kvartali linnaruumiõppe töövihik

Eesti Arhitektuurimuuseum andis välja üldhariduskoolide õpilastele mõeldud töövihiku, mille eesmärgiks on suunata inimesi linnaruumile senisest rohkem tähelepanu pöörama ning selle suhtes nõudlikumad olema. Töövihik keskendub Rotermanni kvartali vaatlusele, mis asub vahetult arhitektuurimuuseumi koduks oleva Rotermanni soolalao kõrval. Muuseum viib sealsamas läbi ka populaarseid haridusprogramme, pakkudes kooliõpilastele mitmekesist ja linnaruumiga vahetult seotud õppemeetodit.

 Rotermanni kvartali linnaruumiõppe töövihik Autor ja koostaja: Kadi Kriit Kujundaja: Koit Randmäe Eesti Arhitektuurimuuseum 2015


Rotermanni kvartali linnaruumiõppe töövihik
Autor ja koostaja: Kadi Kriit
Kujundaja: Koit Randmäe
Eesti Arhitektuurimuuseum 2015

Rotermanni kvartal on hea näide kaasaegsest, terviklikult kujundatud linnaruumist Tallinna südames, kus ajalooline tööstusarhitektuur on osavalt põimitud kaasaegsete hoonetega. Eesti oludes erandlikult suurt tähelepanu on pööratud sõbralikele materjalidele, disainielementidele, linnamööblile. Töövihik Rotermanni kvartali linnaruumist annab aimu elementidest, mis ühe või teise ruumi meile meeldivaks teeb ja kuidas keskkond meid mõjutab.

Töövihik on jagatud seitsmeks teemaks: planeering, ajalugu, vorm ja funktsioon, materjalid ja värvid, väiksed asjad linnas (väikevormid, loodus), inimesed linnas ja kõige põnevam koht. Iga teema juures tuleb lahendada erinevaid ülesandeid, mis kõik eeldavad tähelepanelikku vaatlust ja väikeste detailide märkamist kvartalis. Samuti on mitmete ülesannete juures oluline tunnetuslik aspekt, mis tähendab, et tuleb katsetada-katsuda erinevaid objekte või materjale.

Linnaruumiõppe töövihik antakse sellisel kujul Eestis välja esmakordselt. Vihiku koostaja, arhitektuurimuuseumi pedagoogi Kadi Kriidi sõnul on töövihiku lõpus välja toodud ka ülesanded, mida saab mistahes linnas lahendada: „Selle osa mõte on panna õpilast linnaruumi märkama ka mujal, arendada tema tähelepanuvõimet ja oskust lugeda arhitektuurseid detaile.“

Rotermanni kvartali linnaruumiõppe töövihik on mõeldud kasutamiseks nii Eesti Arhitektuurimuuseumi haridustegevuse raames kui ka iseseisvaks tutvumiseks.

Trükise autor ja koostaja on muuseumipedagoog Kadi Kriit, kujundaja Koit Randmäe. Kirjastamist toetasid Eesti Kultuurkapital ja Rotermann City OÜ.

Trükist on võimalik osta Eesti Arhitektuurimuuseumi raamatupoest (Ahtri 2, Tallinn) hinnaga 5 eurot, õpetajatele ja koolidele tellides on hind 3 eurot.
Tellimine ja lisainfo: info@arhitekuurimuuseum.ee

Foto Liisi Anvelt 2

Arhitektuurimuuseumi haridusprogramm. Foto: Liisi Anvelt

Foto Liisi Anvelt 3

Arhitektuurimuuseumi haridusprogramm. Foto: Liisi Anvelt

Muuseumitunni läbiviimine. Foto Liisi Anvelt 1

Arhitektuurimuuseumi haridusprogramm. Foto: Liisi Anvelt