AVATUD MAJAD nr. 15 – Arvamusfestivali eri Paides!

Tallinna 9

Tallinna 9. Foto: Rainer Eidemilleri kogu

 

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

Paides 14. augustil 2015

Grupijuht: Rainer Eidemiller (Paide)
Kogunemine: 14.00 Wabalinna maja hoovis, Tallinna tn 9/11, Paide
Lõpp: ca 15.30
Keel: eesti
Osalemine: tasuta (registreeruma ei pea)

Paide põnevad majad, kuhu tavaliselt ei pääse

Seekordne Avatud Majade ringkäik toimub Arvamusfestivali egiidi all ning keskendub kolmele eriilmelisele ja põneva ajalooga Paide hoonele. Oleme valinud külastusteks välja kolm sellist maja, kuhu pole vähemalt viimastel aastatel suur osa inimesi sattunud, mis aga asuvad üsna linna südames ning on mitmel moel silmapaistvad ehitised.

Esimene neist on Wabalinna maja hoovis, Tallinna tn 9 asuv punasest tellisest laohoone, mille kohalik kaupmees Johanson ehitas 1907. aastal. Hoone asub tagaseinaga ajaloolise bastioni sees, selle teise korruse avatud katusekonstruktsioon pakub sisenejale tõelist silmailu. Samas on see ehitis muutumas lagunemisohtlikuks, mistõttu on praegu ilmselt viimane aeg teda oma eheduses näha.

Teine hoone on Lai tn 5, kunagine kino „Aurora“, mis on juba aastaid tühjana seisnud. Peale sadadele paidelastele tuttava kinosaali on majas ajalugu rohkemgi, muuhulgas oli see sada aastat tagasi kohaks, kus maadles Georg Lurich, ning kohaks, kus keskajal asus Paide-Tallinna maantee äärne kõrts.

Kolmandaks hooneks on kunagine ülisalajane apteegiladu Rüütli tänaval. Tegu on tohutu nõukogude ajal ehitatud hoonega vanalinna südames alal, mis on enamikule paidelastele olnud suletud. Seekord on võimalik selle hoone kolm maapealset ja üks sama suur maa-alune korrus läbi käia.

Giidiks ja grupijuhiks on Paidet hästi tundev kogukonnaaktivist Rainer Eidemiller. Arhitektuuriteemalisi kommentaare lisab Carl-Dag Lige Arhitektuurimuuseumist.

Lisainfo:
Rainer Eidemiller, rainer@weissenstein.ee, 50 872 17
Carl-Dag Lige, carldag@arhitektuurimuuseum.ee, 55 688 395

Lai5 (1)

Lai 5. Foto: Rainer Eidemilleri kogu

Lai5 (2)

Lai 5. Foto: Rainer Eidemilleri kogu

Ryytli_21

Rüütli 21. Foto: Rainer Eidemilleri kogu