Rail Baltic – arengu vedur

ylemiste pärnu_terminal

Olete oodatud neljapäeval, 26. veebruaril kell 15.00 Eesti Arhitektuurimuuseumisse, kus toimub näituse “Rail Baltic – arengu vedur” avamisüritus. Näitusel on esitletud nii Tallinnasse Ülemistele rajatava reisiterminali arhitektuurikonkursi võidutööd kui ka Pärnusse ehitatava reisiterminali konkursi paremik.

Tallinna Ülemiste ühisterminali arhitektuursele ideekonkursile saabus 14 nõuetele vastavat võistlustööd Eestist ja välismaalt. Ideekonkursi žürii tunnistas üksmeelselt parimaks ideekavandi “Tagasi”, mille autoriks oli arhitektibüroo 3+1 arhitektid OÜ koosseisus Gert Guriev, Markus Kaasik, Riin Kersalu, Kerstin Kivila, Taavi Lõoke, Mihkel Meriste, Andres Ojari, Siim Tiisvelt ja Ilmar Valdur. Žürii pidas võidutöö puhul oluliseks, et terminalihoone on visuaalselt nähtav nii Peterburi tee kui Suur-Sõjamäe tänava poolt tulijatele ning hindas efektset raudtee kohale tõstetud vormi.

Rail Balticu Pärnu reisijate terminali arhitektuurikonkursi näol oli samuti tegemist rahvusvahelise võistlusega, kuhu esitati kokku 31 nõuetele vastavat tööd. Konkursi võitjaks kuulutati ideekavand pealkirjaga Water Strider, mille autoriteks on Indrek Allmann, Jaan Jagomägi, Gunnar Kurusk, Tanno Tammesson ja Holden Vides arhitektuuribüroost Pluss OÜ. Võidutöö puhul tõsis žürii esile selle efektset ja eksimatult raudteearhitektuuriga seonduvat välisilmet ning head funktsionaalsust, mis tagab reisijate mugavuse näiteks halbade ilmastikutingimuste korral.

Näitus jääb avatuks 5. aprillini 2015.