Avatud Majad nr. 5 – grupp täis!

Avatud Majad nr. 5 – Põhja-Tallinna tööstusmaastik

avatudmajad_17.01

 

 

 

 

 

 
Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

17. jaanuar 2015 kell 12.00-15.00
Registreeru siin: 17. jaanuari ekskursioon – grupp täis
Osalemine: 10€, maksmine ülekandega või sularahas kohapeal. Soovitame tasuda ülekandega, et kohapeal saaks kiiremini alustada.
Makse saaja RAHANDUSMINISTEERIUM; konto nr EE932200221023778606; viitenumber 2100009682; selgitus Eesti Arhitektuurimuuseum.
Gruppide suurus: 35
Keel: eesti

 

Avatud Majade ekskursioonide sari teeb jaanuaris koostööd Linnalaboriga. Koos retkelistega avame suletud uksi, avastame nii uut kui vana, kasutuseta kui elujõus objekte.

17. jaanuaril toimub retk Põhja-Tallinna linnaosas, mille kohaliku ajaloo moodustab industriaalpärand, vägevad tehastekompleksid, mis veel hiljuti juhtisid elu ja inimesi mitte ainult selles piirkonnas, vaid kogu Tallinnas. Need on linnaruumi kujuNdamisel tähtsat rolli mänginud tööstusettevõtted nagu Balti Manufaktuur, Volta, Franz Krulli Masinatehas, Arsenal, Keraamikatehas, Vene-Balti, Bekkeri ja Noblessneri laevaehitustehased. 19. sajandi industriaalrevolutsioonile järgnes tööstuse õitseng Esimese vabariigi ajal, rasketööstuse eelisarendamine nõukogude perioodil ning lõpuks taasiseseisvumise ajajärk, mil paljud tehased on tegevuse lõpetasid.

Põikame sisse 1900. aastal tööd alustanud Volta elektrimootorite tehasesse, kus lisaks mootoritele-generaatoritele on pärit meie esivanemate radiaatorid ja kuulsad vahvlimasinad. Selle kõrval asuv endine Franz Krulli Masinatehas on kirju ajalooga ettevõte, kus on toodetud igasuguseid metallitooteid aurukatlast pliidirõngani, Tallinna linnapildis tuntud tänavavalgustusposte. Tootmistegevus jätkub Masinatehases tänapäevani.

Käime ära Arsenalis, mis on nelja erineva võimu ajal tegelenud sõjatehnika ja varustuse tootmisega. Kuna ala arendatakse kaubandus-, elu- ja äripindadeks, on veel täna viimane võimalus näha ajaloolist hoonetekompleksi Erika tänaval oma esialgses vormis.

Balti Manufaktuur ehk rahvakeeli Sitsi vabrik on tükike Tallinna oma Manchesteri. See punastest tellistest puuvilla töötlemise gigant on üks esimesi suurtööstusi Kopli poolsaarel. Kõrval asub puidust töölisbarakkide kogum ja endise tehase direktori puitvilla. Huvitava arhitektuuriga ala ootab hetkel uut funktsiooni ning arendajatel ideid jagub.

Retk toimub bussiga, mõnes hoones avatakse meile ka uksed. Kaasa on kutsutud arendajad. Täpne marsruut selgumas.

Ilm on külm –  soojalt riidesse ja muud head tuju hoidvad vahendid kaasa!

Kogunemine Balti jaama vastas oleva Nunne tn poolsel parkimisplatsil.

Kontakt:
Triin Pitsi, triinpitsi@gmail.com
50 35520