Arhitekt Raine Karp tutvustab huvilistele Välisministeeriumi peahoonet

EV Välisministeerium, endine EKP KK hoone, arhitektid Mart Port, Raine Karp, Uno Tölpus, Olga Kontshajeva, valmis 1968. Foto autor teadmata. Eesti Arhitektuurimuuseum

EV Välisministeerium, endine EKP KK hoone, arhitektid Mart Port, Raine Karp, Uno Tölpus, Olga Kontshajeva, valmis 1968. Foto autor teadmata. Eesti Arhitektuurimuuseum

Homme, 11. detsembril kell 14.00 toimub Avatud Majade sarja raames arhitektuuriekskursioon, mille käigus saab kohtuda legendaarse Eesti arhitektiga, kes kavandanud nii Tallinna linnahalli, rahvusraamatukogu kui hävinud Sakala keskuse.

ENSV aegne arhitektuur tekitab inimestes siiani vastakaid tundeid. On need hooned pelgalt võõrvõimu pärand või peaks neid käsitlema siinse ruumikultuuri täisväärtusliku osana? Kuidas on need hooned ajahambale vastu pidanud ning mil moel on muutunud nende tähendus? Neile küsimustele otsitakse vastuseid 11. ja 18. detsembri ekskursioonidel modernistliku arhitektuuriga ühiskondlikesse hoonetesse Rävala puiesteel Tallinnas.

Ekskursioonid algavad Välisministeeriumist, mis tegutseb endises Eesti Kommunistliku Partei Keskkomitee hoones (valmis 1968). Seejärel astutakse läbi Tallinna Ülikooli Akadeemilisest Raamatukogust (endine Teaduste Akadeemia Raamatukogu, valmis 1963) ning suundutakse Rävala pst 8 ärihoonesse, endisesse Projekteerijate Majja (valmis 1981), kus 1980. aastatel tegutses mitu ENSV projekteerimisasutust.

Ekskursioonide tipphetkede hulka kuuluvad välisministeeriumi suur saal („kilukarbisaal“), endise Projekteerijate Maja saal ning samas hoones tegutseva arhitektuuribüroo Allianss Arhitektid moodne kontor. Ühtlasi annavad ringkäigud hea võimaluse mõtiskleda selle üle, miks on välisministeerium ning akadeemiline raamatukogu võetud muinsuskaitse alla, samas kui endist Projekteerijate Maja ootab peatselt lammutamine.

11. detsembri ringkäigul jagab kommentaare arhitekt Raine Karp, kes on Mart Pordi, Uno Tölpuse ja Olga Kontšajeva kõrval üks välisministeeriumi hoone arhitektidest. 18. detsembri ekskursioonil osaleb arhitekt Peep Jänes, kes on üks Projekteerijate Maja autoritest.

Avatud Majad nr. 4
11. ja 18. detsember 2014 – nõukogude modernism Tallinna kesklinnas
Grupijuht: Mait Väljas, Eesti Arhitektuurimuuseum
Erikülalised: arhitektid Raine Karp (11.12.) ja Peep Jänes (18.12.)

Registreeru siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/2014/12/avatud-majad-nr-4/
Osalemine: 10€, maksmine ülekandega või sularahas kohapeal.
Gruppide suurus: 25
Keel: eesti

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum. Kava ja lisainfo täieneb jooksvalt: www.arhitektuurimuuseum.ee

Lisainfo ajakirjanikele: Carl-Dag Lige, EAM kuraator-programmijuht, 55 688 395