Arhitekt Peep Jänes tutvustab huvilistele lammutamisele minevat Projekteerijate Maja

Projekteerijate Maja saal  Foto autor teadmata  Eesti Arhitektuurimuuseum

Homme, 18. detsembril kell 14.00 toimub Avatud Majade sarja raames arhitektuuriekskursioon, mille käigus saab kohtuda tuntud Eesti arhitektiga, kes kavandanud nii Turisti poe, Stockmanni kaubamaja kui osa Pirita purjespordikeskusest.

ENSV aegne arhitektuur tekitab inimestes siiani vastakaid tundeid. On need hooned pelgalt võõrvõimu pärand või peaks neid käsitlema siinse ruumikultuuri täisväärtusliku osana? Kuidas on need hooned ajahambale vastu pidanud ning mil moel on muutunud nende tähendus? Neile küsimustele otsitakse vastuseid 18. detsembri ekskursioonil modernistliku arhitektuuriga ühiskondlikesse hoonetesse Rävala puiesteel Tallinnas.

Ekskursioon algab Välisministeeriumist, mis tegutseb endises Eesti Kommunistliku Partei Keskkomitee hoones (valmis 1968). Seejärel astutakse läbi Tallinna Ülikooli Akadeemilisest Raamatukogust (endine Teaduste Akadeemia Raamatukogu, valmis 1963) ning suundutakse Rävala pst 8 ärihoonesse, endisesse Projekteerijate Majja (valmis lõplikult 1981), kus 1980. aastatel tegutses mitu ENSV projekteerimisasutust.

Ekskursioonide tipphetkede hulka kuuluvad välisministeeriumi suur saal („kilukarbisaal“), endise Projekteerijate Maja saal ning samas hoones tegutseva arhitektuuribüroo Allianss Arhitektid moodne kontor. Ühtlasi annab ringkäik hea võimaluse mõtiskleda selle üle, miks on välisministeerium ning akadeemiline raamatukogu võetud muinsuskaitse alla, samas kui endist Projekteerijate Maja ootab lähiaastatel lammutamine.

18. detsembri ringkäigul jagab kommentaare arhitekt Peep Jänes, kes on Mart Pordi, Roman Urbi, Arvo Niinevälja ning sisearhitektide Hannes Krulli, Kirsti Laanemaa ja Aulo Padari kõrval üks Projekteerijate Maja autoritest.

Avatud Majad nr. 4
18. detsember 2014 – nõukogude modernism Tallinna kesklinnas
Grupijuht: Mait Väljas, Eesti Arhitektuurimuuseum
Erikülaline: arhitekt Peep Jänes

Registreeru siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/2014/12/avatud-majad-nr-4/
Osalemine: 10€, maksmine ülekandega või sularahas kohapeal
Grupi suurus: 25
Keel: eesti

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum. Kava ja lisainfo täieneb jooksvalt: www.arhitektuurimuuseum.ee

Lisainfo ajakirjanikele: Carl-Dag Lige, EAM kuraator-programmijuht, 55 688 395