Avatud Majad nr 35: Spordihooned Tallinnas

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

25. jaanuar 2018 kell 14:00–17:00
Grupijuht: Mait Väljas, arhitektuuriajaloolane
Grupi suurus: 35
Keel: eesti

Kogunemine kell 14:00 Kalevi spordihalli ees, Juhkentali 12, Tallinn

Osalemine 10€

Registreeru SIIN

Spordihooned on eriline hoonetüüp, mis peab kasutuselt sobima nii asjaarmastajale kui ka professionaalile, nii pühapäevasportlasele kui ka olümpiavõitjale, spordivõistluste ajal ka publikule ja fännidele. Kallid ja tehniliselt keerukad, kuid silmapaistva arhitektuuriga hooned mängivad olulist rolli iga riigi spordikultuuris. Seekordne Avatud Majade ekskursioon keskendub kahele erinevatest ajastutest pärit multifunktsionaalsele Tallinna sporditemplile – Kalevi spordihallile ja Tondiraba jäähallile.

Spordiselts Kalevi ehitatud spordihall (arhitektid Uno Tölpus, Peeter Tarvas, Olga Kontšajeva) avati pidulikult 1962. aastal. Seega on spordihallis juba üle poole sajandi peetud erinevaid võistlusi alates lauatennisest kuni poksini, rääkimata ajalukku läinud korvpallimatšidest. Esimese multifunktsionaalse saalhoonena Eestis korraldati ka teisi kultuuriüritusi – etendati teatrit ja ooperit, demonstreeriti uusimat moodi, laulis Georg Ots. Kalevi spordihall on ka üks vähestest Eesti spordirajatistest, mis on riikliku muinsuskaitse all. Vastrenoveeritud hoones avab uksi ja annab ülevaate maja kaasajastamiseks tehtud suurtest ehitustöödest spordihalli juhataja Neemo Kull.

Pärast lühikest bussisõitu on teine külastusobjekt Tondiraba jäähall, mis kuulub arhitektuurilt viimaste aastate tähelepanuväärseimate spordirajatiste hulka Eestis. 2012. aastal toimunud avaliku arhitektuurikonkursi võitis Kadarik Tüür Arhitektid ja kaks aastat hiljem oli maja juba valmis. Mastaapsest, betoonisest ja Eesti uhkeimate puitfermidega hoonest on saanud Lasnamäe maamärk, mis võeti kiirelt omaks ja leiab tihedat kasutust nii hoki- ja iluuisutamise treeningute kui ka erinevate spordivõistluste ja kontsertide ajal. Auhindadega pärjatud jäähallis (kultuurkapitali arhitektuuri aastapreemia 2014, aasta betoonehitis 2014) teeb erikülalisena ekskursiooni hoone üks autoritest, arhitekt Mihkel Tüür.

Transport objektide vahel toimub tellitud bussiga. Tondirabast kesklinna naastes on lõpp-punkt arhitektuurimuuseum (Ahtri 2).

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Lisainfo:
info@arhitektuurimuuseum.ee
625 7000

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo