Avatud Majad nr 28: Riigikogu

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

NB! GRUPP ON TÄIS!

17. veebruar 2017 kell 15:00–16:30
Grupijuht: Mait Väljas, Eesti Arhitektuurimuuseumi teadur-kuraator
Grupi suurus: 40
Keel: eesti

NB! Kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Peatselt saabuvale vabariigi aastapäevale mõeldes toimub seekordne Avatud Majade ringkäik Riigikogu hoones (1920–1922), mille tähtsust Eesti 20. sajandi ajaloos ja arhitektuuris pole võimalik ülehinnata. Parlamendile kodu ehitamine oli vastiseseisvunud Eesti jaoks julge ettevõtmine: noores riigis leidus palju pakilisemaidki probleeme ja rahagi oli napilt. Võimalikke alternatiive parlamendile ruumide leidmisel võib näha lähinaabrite juures: Lätis kohandati kooskäimiseks endine Liivimaa rüütelkonna hoone, Soomes oodati veidi – uusklassitsistlik demokraatia tempel Eduskuntatalo valmis alles 1931. aastal. Arhitektide Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni projekteeritud Riigikogu hoone on haruldane süntees traditsionalismist ja ekspressionismist, millele pole vastet ei Euroopas ega mujal maailmas. Õnnelikul kombel on hoone ka ajahambale hästi vastu pidanud, säilinud on palju interjööridetaile ja mööblit, kaasa on aidanud pieteeditundelised restaureerimised.

Ekskursiooni viib läbi muuseumi teadur Mait Väljas, kes 2012. aastal kureeris näituse „Riigikogu hoone 90”, mida eksponeeriti parlamendihoone fuajees ja hiljem arhitektuurimuuseumis. Näitus pälvis Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia näituse kujunduse kategoorias (kujundus Ruumilabor ja Identity).

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Kontakt:
Mait Väljas
mait@arhitektuurimuuseum.ee
tel 5161286